неділя, 14 листопада 2021 р.

НІ фашизму, расизму та антисемітизму!

В ніч з 9 на 10 листопада 1938 року відбувся цілеспрямований масовий єврейський погром у Німеччині, що згодом отримав назву «Кришталевої Ночі» та поклав початок Голокосту – переслідуванням та масовому знищенню єврейського народу, що призвело до загибелі близько 6 мільйонів євреїв.
Цього дня, 9 листопада, світова спільнота відзначає Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму і антисемітизму, вшановує пам'ять жертв нацизму та фашизму, а також проводить інформаційно-просвітницькі заходи з метою інформування суспільства щодо проблем расизму, ксенофобії та нетерпимості.
Засуджуючи расову дискримінацію та будь-яку теорію переваги, засновану на расових відмінностях, як такі, що суперечать ідеалам будь-якого людського суспільства, є перешкодою для дружніх і мирних відносин між націями та можуть призвести до порушення миру та безпеки серед народів, 21 грудня 1965 року Генеральною Асамблеєю ООН була прийнята Міжнародна конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
У 1993 році була заснована Європейська комісія проти расизму та нетерпимості – моніторинговий орган, що спеціалізується на питаннях боротьби із расизмом, ксенофобією, дискримінацією та антисемітизмом.
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини на підставі Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», в рамках реалізації парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини та громадянина та захистом прав кожного на території України та в межах її юрисдикції, здійснює контроль за дотриманням принципу недискримінації в різних сферах суспільних відносин.
Особлива увага Уповноваженого приділяється питанням запобігання дискримінації за ознакою раси, кольору шкіри, етнічного (національного) походження, протидії поширенню мови ворожнечі стосовно національних меншин та вчиненню злочинів на ґрунті національної нетерпимості.
На жаль, прояви антисемітизму та антисемітського вандалізму мають місце і в Україні.
Уповноважений вкотре звертається до представників органів державної влади та місцевого самоврядування з проханням забезпечувати дотримання принципу недискримінації та вживати всіх можливих заходів для забезпечення дотримання прав і свобод як громадян України, так і іноземних громадян, які на законній підставі перебувають на території України.

Уповноважений закликає до толерантності та поваги до різноманітності з метою мирного співіснування представників усіх етнічних груп та національностей. 



Немає коментарів:

Дописати коментар