неділя, 14 листопада 2021 р.

Вишивання долі

10 листопада святкують Міжнародний день вишивальниць. Його почали відзначати нещодавно – з 2013 р., але цю дату обрано невипадково. Вона співпадає з Днем святої Параскеви Іконійської, великомучениці III сторіччя. Усі шанувальники вишивки вважають Параскеву П’ятницю покровителькою їхньої праці.

Згідно зі старовиною легендою, жінка народилася у багатій благочестивій родині. Її батьки були дуже набожними та найбільше поважали п’ятницю як день страждань Господніх, вони й дали дитині таке ім’я – Параскева-П’ятниця. Зазвичай у п’ятницю жінки-християнки не пряли, не виносили золи, не прали, а чоловіки не орали землю, бо це вважалося гріхом. З ім’ям Параскеви пов’язано багато старовинних звичаїв та традицій. Свята мучениця користувалася особливою любов’ю народу. Ікони з її образом раніше були майже в кожній домівці.
Параскеву сприймали як покровительку будь-якої хатньої роботи, а особливою повагою свята користувалася у вишивальниць. Існувала традиція приносити до церкви первину льону та чіпляти до образів. Також предмети жіночого вишивання кидали до колодязя як пожертвування Параскеві.



Немає коментарів:

Дописати коментар