середу, 15 квітня 2015 р.

    Мандрівка з новорічними
                                   прикрасами


Кожен Новий рік ми наряджаємо ялинку і готуємо смачні страви для святкового столу. А коли-то частування вішали прямо на ялинку. Чим же ще прикрашали новорічне дерево? І як по іграшці можна визначити, в якому році вона з'явилася?
Вважається, що першим, хто придумав наряджати ялинку, був Мартін Лютер (засновник лютеранства — однієї з гілок протестантизму). За легендою, у переддень Різдва 1513 року він повертався додому під зоряним небом, і йому здалося, що зірки виблискують на самих ялинах. Ця прекрасна картина так його заворожила, що він приніс ялинку додому і прикрасив її свічками. Так в будинок прийшла частинка чарівного лісу.
Щоправда, за іншими даними вперше святкова різдвяна ялинка з'явилася на площі Риги за кілька років до осяяння Лютера.
У 16 столітті в Європі ялинкові прикраси були виключно їстівними — в основному, яблука, які уособлювали заборонений плід, і вафлі, нагадують про прісних хлібцях для причастя. Також були присутні печиво, горіхи та солодощі, а пізніше з'явилися троянди з кольорового паперу.
У 18 столітті на ялинці можна було побачити золочені ялинові шишки, вкриті латунню яєчні шкарлупки. З латуні ж робили ялинкових фей. Знайома всім нам ялинкова мішура виготовлялася з олов'яних зволікань. Їх завертали, закручували спіралями, складали і розплющували. А з срібної фольги виходили зірочки, метелики і квіти.
Як з'явилося перше скляне яблуко?
В Європі 1848 рік видався неврожайним, так що від такої розкоші — прикрашати ялинку їстівними припасами — довелося відмовитися. Але склодуви з містечка Лауша в Тюрінгії знайшли вихід. Вони виготовили перші скляні ялинкові кулі, які за своєю формою нагадували яблука. Надалі склодуви навчилися виготовляти та інші фігурки.
У Росії новорічна ялинка з'явилася у 1700 році за указом Петра I. Правда, ялинкові іграшки в ті часи коштували дуже дорого. Купівлю скляній ялинкової іграшки можна порівняти з покупкою машини для сучасної людини. Так що дозволити собі такі прикраси могли тільки заможні купці й дворяни. Інші наряджали ялинки саморобними прикрасами з паперу.
Ялинкова іграшка як історичне свідчення
Саморобні іграшки були поширені на початку 20 століття після революції, коли новорічна ялинка в нашій країні була заборонена. Але чудова традиція повернулася вже в 30-е роки і зміцнилася настільки, що навіть під час війни виробляли ялинкові іграшки. Їх робили з відходів виробництва. Ялинку прикрашали собаки-санітари, танки, парашутисти (їх можна було робити і самим: до будь фігурці прив'язували шматочок тканини), а на новорічних листівках Дід Мороз бив ворога.
З тих пір з ялинковим іграшкам можна простежити історію країни, всі події та досягнення. Наприклад, Сталін цікавився хокеєм і любив цирк — з'явилися ялинкові хокеїсти і циркові персонажі. Після польоту Гагаріна в космос ялинки прикрасили космонавти і ракети, з'явилися листівки зі сніговиком, летить на Місяць. Під час Хрущовського кукурудзяного буму на новорічних деревах зросли скляні качани кукурудзи. Після виходу фільму Рязанова «Карнавальна ніч» стала популярна ялинкова іграшка годинник, що показують без п'яти дванадцять.
А у вісімдесяті, коли ідеологія похитнулася, замість неодмінною червоної зірки на маківці стали з'являтися різні верхівки. У дев'яності роки, коли стали модними східні гороскопи, на ялинках з'явилися тварини — символи наступаючого року. До ювілею Пушкіна випустили ялинкові іграшки із зображенням героїв творів великого поета.
Новорічні прикраси допомагають при хворобі?
Якщо на наших ялинках зазвичай видна вся історія країни — радянські іграшки упереміш з дощиком і гірляндами, то на Заході популярні лаконічні ялинки: тільки два куль кольору, наприклад, синій і срібний, і кілька бантів, зав'язаних на гілках. При цьому цікаво, що найбільшу колекцію радянських і російських ялинкових іграшок зібрала американка Кім Балашак — в її зборах 2,5 тисячі примірників, серед яких є унікальні іграшки 1937 року.
На сучасних ялинках, поряд зі старими радянськими іграшками, можна побачити модний сьогодні «hand-made». Найбільшим попитом користуються вироби з еко-матеріалів, їх виготовляють на замовлення. А деякі вважають за краще прикрашати новорічну ялинку дуже оригінально — наприклад, музичними дисками.
Сучасні тенденції на цьому не зупиняються. У Британії запропонували прикрасити кульками до Різдва не тільки ялинки, але і самих себе... В магазинах з'явилися набори по 14 маленьких новорічних кульок. До них прикріплена шпилька, так що жінки можуть прикрасити ними зачіску, а чоловіки — бороду. Така оригінальна ідея з'явилася не просто так: кошти від покупки таких прикрас йдуть на дослідження раку шкіри, а також на підвищення інформованості про нього суспільства. До речі, хоч і не кожен зважився прикрасити себе новорічними кульками, але люди не залишилися байдужими — такі набори дуже швидко розкуповувалися.
   В нашій бібліотеці силами бібліотекарів та користувачів була підготовлена та оформлена виставка "Мандрівка з новорічними прикрасами", на якій були представлені ялинкові прикраси минулих років.









Немає коментарів:

Дописати коментар