четвер, 15 лютого 2018 р.

Пам’ять стукає до серця...
13 лютого, напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, приуроченого до річниці виведення військ СРСР з Афганістану, в Охтирській міській Центральній дитячій бібліотеці (вул. Армійська, 2) відбулася зустріч “Пам’ять стукає до серця...” вихованців ОМЦПО-МАН (гуртки “Історичне краєзнавство” (керівник Альжинська Г. О.) і “Спортивний туризм” (керівники Сталинський В. О., Котов Ю. Р.) та учнів 10 класу ЗОШ№4 ім. О. Вишні (класний керівник Дубович І. М.) з учасниками бойових дій в Афганістані полковником Бринжала Петром Олексійовичем і підполковником Мороз Валерієм Миколаєвичем.
3 вересня 1945 року, коли закінчилася Друга Світова війна і по 1991 рік війська Радянського Союзу брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан. 10 років - з грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року воїни Радянського Союзу приймали участь у бойових діях на території Афганістану. Близько 150 тисяч українців пройшли через горнило “афганської війни”, тобто кожен четвертий хто був там - наш українець. Поранення отримали більш ніж 8 тисяч українців, 4687 з них повернулися інвалідами. 290 українців не повернулися з Афганістану і в їх числі і наші охтирчани.
15 лютого в Україні вшановують і всіх тих, хто брав участь в інших війнах: це більше 20 тисяч військовослужбовців, які виконували інтернаціональний обов’язок у Чилі, Іспанії, В’єтнамі, Ефіопії, на островах Куба, Анголі, Мозамбіку та в багатьох інших “гарячих точках” від незалежної України. Це досить численний контингент - майже 17 тисяч, українських добровольців, які брали участь у війнах на території колишньої Югославії, в Придністров’ї, Абхазії та Чечні. Це 330 тисяч чоловік більш старішого покоління (тобто тих, хто воював за часів Союзу).
Це досить нечисленна категорія українського військового резерву, що має досвід ведення війни. Але для будь-якої, навіть самої миролюбної країни, саме ці люди є головною надією держави при оголошенні військового положення і мобілізації.

Про це і багато іншого зі спогадів бойових офіцерів дізналися учні і педагоги під час цікавої і змістовної зустрічі за круглим столом бібліотеки.







Немає коментарів:

Дописати коментар