пʼятницю, 16 лютого 2018 р.

ВОГНИК ДОБРА
(17 лютого – День спонтанного прояву доброти)
В одній країні жили Добро і Зло. Добро намагалося зробити світ добрішим, щоб люди любили й одне одного, і братів наших менших.
Добро приходило на допомогу без нагадувань і благань. Нікому не робило боляче ні словом, ні діями, ні думками.
Але Добро не могло в одну мить перемогти Зло та його слуг - Жорстокість, Байдужість, Заздрість, Лінь, Підступність.
Добро кожного ранку сіяло насіння доброти в дитячих серденьках.
Чому в дитячих?
А тому, що тільки в маленькому дитячому серці здатне прорости будь-яке насіння. Кожна насінинка може розквітнути чарівною квіткою, зробивши серце дитини добрим, ласкавим, ніжним. А може, на жаль, зарости чорним колючим чортополохом зі злим, безжалісним серцем. Адже Зло теж не спить. Хоча воно й ліниве, і встає значно пізніше, усе ж устигає порозкидати зле насіння.
Буває, ростуть в одному серці Добро і Зло, борючись одне з одним. Трапляється, діти інколи роблять погані вчинки. Тоді все залежить від самої дитини: яке насіння захоче вона виплекати у своєму серці, те й проросте.

Тому однією із головних задач батьків, вихователів, вчителів, бібліотекарів є посіяти в маленьких сердечках якомога більше зернин ДОБРА, ЛЮДЯНОСТІ, ЧЕСНОСТІ, ВВІЧЛИВОСТІ, ПОВАГИ до тих, хто навколо нас.
   Навчаймося добра, як вчаться мови діти,
   Щоб потім все життя його творить святе.
   Плекайте крізь роки троянди ніжні й жито,
   Тримайте у руках, як сонце золоте.
   Даруймо для людей погожі дні весняні,
   Щоб щедрим садом вік святився небокрай.
   Щоби пісні лунали до нестями
   І повнився добром наш дім і рідний край.
 
P.S.
Щорічно, 17 лютого, людство відзначає День спонтанного прояву доброти. Це свято має досить нетривалу історію. Його поява пов'язана з ініціативою міжнародних благодійних організацій, які вирішили об'єднати під гаслами доброти всіх людей планети — незалежно від їх громадянства, віросповідання та національної приналежності.
Святкування Дня спонтанного вияву доброти в Україні поки проводиться практично непомітно, оскільки про нього мало хто знає. Суть свята полягає в безкорисливому і безмежному прояві доброти по відношенню до всіх оточуючих. Справжня доброта, на думку організаторів цього свята, не повинна чекати похвали або подяки. Головна нагорода за доброту людини — радість інших людей.
Дане свято — це привід згадати про справжні цінності нашого життя і про те, що доброта здатна зцілити від душевних мук і недуг кожного, хто її виявляє. Тому проявляти добрі наміри у всіх своїх діях повинна постаратися кожна людина.
 Охтирська міська Центральна дитяча бібліотека (вул. Армійська, 2) пропонує до Вашої уваги добірку нових надходжень на цю тему. Приходьте, вибирайте, читайте! З повагою, колектив ЦДБ! 
В. Пухнач «Тарасикова наука»
Ця збірка оповідань вчить дітей бути добрими, працелюбними, ввічливими, не ображати менших, поважати батьків, брати на себе відповідальність за все, що зробив, вміти дружити, дарувати іншим радість, не чекаючи нагороди взамін. Не все продається і купується - дружба важливіша за гроші. Цінність людини вимірюється її моральними якостями.
 Для дошкільнят і дітей молодшого шкільного віку.

«Добра наука»
До збірки увійшли цікаві твори відомих українських письменників, які навчають дітлахів бути сміливими, добрими, працелюбними, ввічливими, вмінню дружити, поважати старших і допомагати молодшим.

«Добро переможе зло»
Нас скрізь оточують люди. Всі вони різні, зі своїм характером, настроєм. Не всі вони добрі і порядні. Є серед них і злі, і жадібні, є ті, що заздрять чужому успіху або багатству, є ледачі, є брехливі. Існує безліч казок і оповідань, де добро бореться зі злом і перемагає його. Одні з кращих творів для дітей на цю тему подані у пропонованій книзі. Для дітей молодшого шкільного віку.

В. Пухнач «Вогник добра»
Збірка оповідань вчить дітей бути ввічливими, добрими, працелюбними, брати на себе відповідальність за все, що зробив, поважати батьків, не ображати менших, берегти природу.

«Подорож у країну ввічливості»
Юні читачі цієї книги за допомогою оповідань, казок і віршів зможуть навчитися головним правилам ввічливості: піклуватися про меншеньких, допомагати стареньким, шанувати батька і матір, вживати чарівні слова "дякую", "будь ласка" та інші, дотримуватися правил поведінки у школі, на вулиці та в транспорті, завжди бути охайними, стежити за своїм зовнішнім виглядом, вчитися не гаяти свого часу. Ця збірка відкриє дітям прекрасний світ добра та любові. Дана книга може використовуватися вихователями та батьками у виховному процесі, а також буде цікава маленьким читачам особисто. Книга барвисто ілюстрована, призначена для дітей молодшого віку



Немає коментарів:

Дописати коментар