пʼятницю, 17 січня 2014 р.

                 Чарівні зимові свята

   Зима. Навколо біліють сніги. Мороз ніби пензлями розмалював вікна. Дерева обсипані інеєм, немов кришталеві, стоять, як у казці, і сяють самоцвітами від першого променя січневого сонця.
   У січні до нас приходить одне з найбільших свят - Різдво Христове. Це одне з найзнаменніших і найвеличніших зимових свят, яке відзначає вся родина.
   Розпочинається воно в опівніч після Святвечора між 6 і 7 січня. У давнину це була Коляда.
   Свято української Коляди відзначається протягом двох тижнів - з 7 по 19 січня. Це цілісний комплекс новорічних обрядів, куди входять великі свята - Різдво, Василі та Водохрещі.
   Які ж саме обряди і коли їх проводять - про це розповіли дітям - учням 2-А класу   ЗОШ №1 бібліотекарі Щур М. М. та Мірошниченко С. Ю. під час години народознавства "Щедрик, щедрик, щедрівочка".
   Діти і самі розповідали і колядки і щедрівки, з якими ходили вітати своїх родичів та знайомих.
   А найбільше дітей зацікавило свято Водохрещі, зване в народі Йорданом.
   Бібліотекарі розповіли дітям про те, що на Водохреще будь-яка вода на землі - свята. І не обов'язково йти до річки, можна покупатися в цей день і вдома, адже вода, що тече з крана - теж свята.
   А ще дітей дуже зацікавила розповідь про те, що в цю святу ніч можна загадати бажання для себе і воно обов'язково збудеться. Та не забути подумки попросити у Бога здоров'я своїм близьким і випити святої води.
   19 січня завершуються 12-денні різдвяні свята, та продовжується зима з веселими розвагами.
   А у дітей залишаться радісні спогади про такі загадкові й дивовижні зимові святкові обряди. 





Немає коментарів:

Дописати коментар