пʼятницю, 8 листопада 2013 р.

І багата, і чудова рідна українська мова


І  БАГАТА, І ЧУДОВА 
РІДНА УКРАЇНСЬКА  МОВА
( Літературна радіо сторінка)


9 листопада – День української
 писемності та мови

   В листопаді 1997 р. був виданий указ Президента України
 «Про День української писемності та мови».

   В ньому сказано про те, що за ініціативою громадських організацій та з урахуванням важливої ролі  української мови в консолідації українського суспільства встановлено в Україні День української писемності та мови, який відзначається щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.
   Це робиться для того, щоб привернути увагу до історії української книги і до сучасних її проблем.
   Віхами історичного розвитку культури освіти книжкової справи в Україні безумовно є видатні пам’ятки українського народу, такі як «Реймське» Євангеліє, вивезене до Франції дочкою київського князя Ярослава Мудрого Анною,  «Остромирове Євагіліє», що вважається найдавнішою і точно датованою пам’яткою рукописного мистецтва, «Київський Псалтир».
   Мова – це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам'ять, найцінніше надбання віків, мова – це ще й музика, мелодика, барви буття, сучасна художня інтелектуальна і  мислительська діяльність народу, - говорив О. Олесь.
   Одна вона у нас така – Уся співуча і дзвінка, Уся плакуча і гримуча Хоч без лаврового вінка, - писав Т. Шевченко.
   Коли  забув ти рідну мову, Яка б та мова не була  – Ти втратив корінь і основу Ти обчухрав себе дотла, - так сказав А. Білоус.
   Українська мова – державна мова України. Вона також є рідною мовою українців, які проживають за межами України: у Росії, Білорусі, Казахстані, Польщі, Словаччині, Румунії, Канаді, США, Австралії та інших країнах. Українською мовою розмовляє близько  45 мільйонів людей і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.
   Генеалогічно українська мова належить до індоєвропейської мовної сімї. Спільно з російською і білоруською мовами вона входить до східнослов’янської  підгрупи словянської групи мов.
   Безперервність історичного розвитку етносу на українських землях від середини І тис. н.е. до нашого часу може свідчити про те, що після розпаду праслов’янської мовної спільності в цьому ареалі почав формуватися український етнос і відповідно – українська мова. Вона перейняла від  праслов’янської  значний специфічний лексичний фонд і чимало фонетичних та граматичних (насамперед, морфологічних) рис, які в інших словянських мовах замінилися новими, а в українській мові вони склали найдавнішу групу мовних особливостей.
   Разом з християнством  до Київської Русі  прийшла старослов’янська (або церковнословянська) мова, створена на базі давньоболгарських діалектів  Кирилом і Мефодієм (одних з перших словянських культурних діячів). Нею писалися релігійні та офіційні тексти. Старословянська мова довгий час виконувала функції писемної мови.
   З 14 по 18 ст. на теренах України  побутувала староукраїнська мова, яка активно використовувалася як писемна. Поява новоукраїнської мови, яка згодом стала сучасною літературною, датується 19 ст. Її зачинателем вважається письменник І. Котляревський, а основоположником – Т.Шевченко. В основі сучасної літературної мови лежить система полтавсько-наддніпрянських говірок.
   Питання походження словянської писемності залишається досі остаточно не з’ясованим. Але однозначно визнано факт її існування ще до Хрещення Русі. Про це маємо декілька свідчень у стародавніх літописах.
Рідна мова, єдина любове!
Чую пісню твою молоду.
Надивляюсь на диво бузкове
У провіснім ранковім саду!
Грає майво росою на стеблах,
Серед поля дзвенять голоси.
Рідна мово, росту я крізь тебе
У розповні земної краси.
   Мові складали хорали і сучасні письменники, бо усвідомлювали: нам треба голосу Тараса, оскільки нова дійсність розкриває нові грані буття людини і народу.
   П. Тичина вважав: поет повинен розкрити все людству і правду, проблеми нового суспільства, і нову сутність мови.
Бо то не просто мова, звуки,
Не словникові холодини –
В них чути труд, і піт, і муки,
Чуття єдиної родини.
В них ліс шумить і пахне квітка,
Хвилюють радощі народні.
Одна в них спільна чути нитка
Від давнини і до сьогодні.
   «Як парость виноградної лози, плекайте мову!»,- закликав Максим Рильський. Він щедро висіяв добірні зерна свого поетичного слова на ниву української літературної мови. І вони проросли в ній, збагативши словник, розширивши палітри значень, висловивши красу мови у синтаксичних оповідних медитаціях.
   Сучасна українська мова – не тільки найуніверсальніша форма вираження менталітету нації, її долі, характеру і культури, а й один з найфундаментальніших факторів розвитку матеріальної і духовної  культури народу. Тому українська мова внаслідок історичного волевияву мільйонів стає мовою сімї і держави, освіти й виробництва, науки й культури, мистецтва і національної  церкви, а в зв’язку з цим – міра володіння нею є мірою духовності, культури, гуманістично-державного мислення нашого сучасника.    
               До цієї визначної події в бібліотеці організована книжкова виставка « Мова, наша мова – пісня стоголоса», а також підготовлена літературна година-гра « Мова українська – знайома незнайомка».




Немає коментарів:

Дописати коментар