вівторок, 21 вересня 2021 р.

Морський вовк літератури

Британський поет і прозаїк сер Вільям Джералд Голдінг - глибокий, самобутній автор, в філософських книгах-притчах якого відображений надзвичайно песимістичний погляд на людську природу і моральний стан нинішньої цивілізації. Купити книги Вільяма Голдінга необхідно тим, кому близькі думки про духовне падіння і моральне зубожіння людства, оскільки ця тема червоною ниткою проходить через усю творчість Вільяма Голдінга (від ранніх віршів до зрілих повістей і романів). Напевно, тому до його книг критика ставиться неоднозначно, що не завадило письменнику стати нобелівським лауреатом і прижиттєвим класиком не тільки англійської, але і світової літератури.

Коротка біографія
Письменник з'явився на світ ранньої осені 1911 року в невеликому містечку англійського графства Корнуолл. Походив із забезпеченої сім'ї. Батько викладав природничі науки і сподівався, що син піде по його стопах, тим більше що у хлопчика були математичні здібності. Однак, крім математики, Вільям любив книги і цікавився історією Стародавнього світу. Тому, провчившись два роки на природничо-науковому факультеті коледжу, перевівся на відділення англійської мови і літератури, яке закінчив у 1934 році. У роки навчання писав вірші, збірник яких побачив світ завдяки другу автора, який таємно відправив його роботи до видавництва. Отримавши диплом, працював викладачем англійської філології в школі, підробляв у притулку для бездомних, писав п'єси. Під час Другої світової війни служив на флоті. Пережите в ці роки позначилося на книгах як уявлення про звіриний початок людської природи. За майже 40 років творчої діяльності письменник видав дві збірки оповідань («Бог-скорпіон» і «Рухома мішень») і дюжину романів, перший з яких став бестселером і прославив ім'я автора на весь світ. 1983 року Голдінгу було присуджено Нобелівську премію з літератури, 1988 року отримав рицарське звання. Помер влітку 1993 року від обширного інфаркту.
Філософія всіх книг Вільяма Голдінга
Про літературну спадщину письменника до сих пір ведуться суперечки. Відгуки про книги Вільяма Голдіна неоднозначні. Досить сказати, що при присудженні Нобелівської премії один з експертів відмовився голосувати за його кандидатуру. Виною тому песимізм автора, його переконаність, що людство уражено хворобою «звіринності», яка лише злегка приглушена нальотом цивілізованості і при найменшій можливості проривається назовні, змушуючи людей творити один з одним страшні речі. Ця думка - наскрізна в книгах Голдінга. У повну силу вона прозвучала вже в першому опублікованому романі письменника - «Володарі мух», визнаному, хоча і не відразу, літературному шедеврі сучасності. А потім на різні лади звучала в «Спадкоємцях», «Злодюжці Мартіні», «Вільному падінні», «Шпилі», «Піраміді» та інших книгах. Письменник невпинно говорив про «пітьму світу» і «пітьму серця людського», намагаючись уберегти людей від падіння в безодню бездуховності. Замовити твори Вільяма Голдінга можна в інтернет-магазині Yakaboo. Ми доставимо замовлення в будь-який регіон України.



Немає коментарів:

Дописати коментар