середа, 14 липня 2021 р.

Літературні перлини Криму

Кримськотатарська література - це одна з тюркомовних літератури, яка має багатовікову історію. Ця література належить до давньописемних і бере свій початок ще в далекому VІ столітті. Водночас, незважаючи на свою давню історію, вона й досі залишається мало відомою широкому колу читачів. Це можна пояснити тим, що літературна спадщина кримців віддзеркалює ті трагедії, які випали на їхню долю.
Кримськотатарська література - національна література кримських татар. Починає свою історію з часів Золотої орди, набуває розквіту у період Кримського ханства і відроджується наприкінці ХІХ століття.
Розквіт кримськотатарської літератури припадає на ханський період. Багато ханів самі були талановитими поетами, наприклад, Менглі Гірай І (1445-1515), Борагази Гірай ІІ (1552-1607), відомий також під іменем Газайї.
Після завоювання Росією літературне життя Криму зупинилося оскільки кримські хани були головними меценатами поезії.
В новий період (кінця ХІХ - початку ХХ ст.) ключовою постаттю був Ісмаїл Гаспринський, який заклав основи оповідання та роману в кримськотатарській літературі. Він видавав газету "Терджиман", у якій з'являлися твори нових кримськотатарських літераторів.
На розвиток кримськотатарської літератури радянського післявоєнного періоду сильно вплинув факт депортації кримських татар в Узбекистан. Таким чином було перервано літературну традицію. Сам факт існування кримськотатарської літератури і найважливіших її авторів замовчувався в СРСР до 1970-х років.
Українсько-кримськотатарські літературні зв'язки дуже міцні. Крилатий вислів Павла Тичини "Ми - зорі одного неба" яскраво увиразнює духовну близькість українського і кримськотатарського народів. Кримськотатарська тематика знайшла своє відображення у творах таких корифеїв української літератури, як Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Павло Тичина та інших. "Ми - зорі одного неба".
Для сучасної кримськотатарської прози характерна традиційність культури ісламу. Також має великий вплив європейський постмодернізм та авангард обмежень.
До уваги користувачів бібліотеки представлено книжнову поличку "Літературні перлини Криму", на якій розміщено літературу Криму в різні періоди: від міфології до сучасності. 


Немає коментарів:

Дописати коментар