пʼятницю, 7 лютого 2014 р.


                                                                               200-річчя Т.Г.Шевченко

                     Памятає Шевченка Сумщина

   Тарас Шевченко… Геній, мислитель, пророк. Людина незвичайної долі і незвичайного таланту, що здобула світову славу.
   Увібравши в себе душу народу, він підніс його духовну велич і красу на найвищу височінь, чим збагатив увесь світ. Тарас Шевченко звеличив Україну, звеличив увесь український народ.
   Жителям кожного міста, села в Україні притаманна гордість за свою малу батьківщину, за видатних людей та за зв’язки з їхнім містом чи селом прославлених представників свого народу.
   Отож і жителі нашої області пишаються тим, що великий син українського народу Тарас Григорович Шевченко бував на Сумщині, де набирався снаги, творив, мислив, відпочивав, любуючись чудовою природою цього краю, його працьовитими людьми.
   Саме про перебування на Сумщині під час трьох подорожей по Україні розповідає виставка-проект «Подорож Шевченковими стежками Сумщини», яка оформлена в читацькій залі міської Центральної дитячої бібліотеки.
   Тут зібрана інформація про всі три подорожі поета; коли і в яких містах Сумщини він бував. На карті Сумської області позначені ці міста та села, а також пам’ятники та погруддя Шевченка, що є в нашій області.
   Представлені також твори, в яких згадуються місця перебування Тараса Григоровича на Сумщині, і портрети людей, які він малював (у кого гостював).
   На виставці ви також знайдете вірші місцевих поетів про Тараса Шевченка.
   Є тут і згадка про (можливе) перебування Т.Шевченко в Охтирці в 1846 році.
   Незабаром минає 200 років з дня народження славного сина України, та зайдіть у будь-яку хату і ви обов’язково знайдете портрет поета або його «Кобзар». Він – як член сімї, його знають від малого до старого. Знають і пам’ятають.
                              Спи ж спокійно, Поет, на Чернечій горі,
                              Не підвладний ти плинності часу.
                              Спи спокійно, Поет, серед всіх кобзарів
                              Ти найвищий думками, Тарасе!








Немає коментарів:

Дописати коментар