неділю, 29 грудня 2013 р.

Новорічна мандрівка з поштовою листівкою

              НОВОРІЧНА МАНДРІВКА З           ПОШТОВОЮ ЛИСТІВКОЮ
   Новорічна пора - це веселий і святковий час. Ми чекаємо сюрпризів і подарунків, і, звичайно, поздоровлень - від рідних, друзів, колег, знайомих, однолітків. Зараз це так просто: взяв мобільний телефон або ж іще швидше - електронною поштою чи через сторіночку в соціальній мережі.
   І мало хто підписує листівку і шле поздоровлення поштою. 
   А були часи, коли перед Новим роком мільйони листівок розносили листоноші по всій земній кулі. Люди чекали цих поздоровлень - це було приємно і святково. Всі писали слова від душі, намагалися нікого не забути, бо знали: сам чекаєш привітання і від тебе чекають.
   Якими ж були поштові святкові листівки? Адже в різні часи вони були дуже різними.
   Це питання задали собі бібліотекарі нашої ЦДБ і вирішили зібрати і зробити виставку поштових листівок різних років. Так з'явилась цікава виставка-подорож "Новорічна мандрівка з поштовою листівкою". Тут зібрані листівки з 50-х років 20 ст. і до наших днів. Є й одна дуже цікава листівка - їй більше 100 років. Відвідувачі у захопленні!
   Перед ними - жива історія, яку можна взяти до рук і роздивитися.
   Тут також можна дізнатися і про історію виникнення поштової листівки, та як вона змінювалась протягом століть. Цій темі присвячений окремий розділ.
   Цікаво, що перша листівка з'явилася в далекому Китаї близько 2000 років тому у вигляді візитної картки з різними побажаннями тим, кого не змогли побачити на свято.
   Вважається, що звичай обмінюватися до Нового року вітальними листівками виник в Англії в 1843 році. З тих пір звичай вітати своїх близьких і друзів з Новим роком поштовими листівками став популярним в усьому світі.
   У 1874 році був заснований Всесвітній поштовий союз, який встановив розмір листівки 9*14 см. і всі дотримувались цього.
   Листівки дореволюційної Росії можна назвати витвором мистецтва.
   Жовтнева революція, на жаль, зруйнувала традицію дарувати листівки і ставити ялинки.
   А в роки Великої Вітчизняної війни традиція новорічних листівок стала відроджуватись. В грудні 1941 року видавництво "Мистецтво" випустило спеціальні листівки для посилки на фронт.
   З 1945 року з'явились в нашій країні красиві імпортні листівки.
   З 60-х років почався справжній розквіт новорічної листівки. Стали з'являтися сюжети із життя країни.
   У сучасних магазинах безліч красивих листівок.
   Важливо тільки не забути відправити вітальну листівку, як у старі добрі часи, поштою, з невеликим подарунком - тому, хто Вам дорогий.
















    
   

Немає коментарів:

Дописати коментар