пʼятницю, 1 березня 2013 р.


          Няв І Мур - мій кращий друг

               1 березня - Всесвітній день котів

   Ніхто і ніколи не рахував, скільки кішок на нашій планеті. Їх дуже багато. Але всіх кішок можна зібрати в групи, породи, за їхнім забарвленням, розміром, довжиною шерсті, лап, вух і т.д.
   Кішка з усіх домашніх тварин була приручена останньою. Є багато легенд про те, як її приручили. Точно не відомо, але прийнято вважати, що перші домашні кішки з'явилися у Давньому Єгипті. Спочатку єгиптяни прийняли їх у свої будинки, тому що коти приносили їм велику користь - знищували гризунів. Через деякий час кішка стала вважатися священною твариною. У Єгипті для них будували храми, на їхню честь влаштовували свята. Ображати котів було суворо заборонено. Якщо в будинку траплялася пожежа, то виносили насамперед кішку. Кішок ховали на спеціальних кладовищах у бронзових, срібних або навіть золотих ящичках.
   Якось на Єгипет напали вороги. Єгипетські воїни перемагали супротивників. І тоді вороже військо вдалося до хитрощів. Кожен солдат взяв кота і поклав на груди, як щит. Єгиптяни не могли нападати на ворога, щоб не завдати шкоду котам, і покірно здалися.
   Через деякий час коти стали улюбленцями багатьох людей у всьому світі. Адже вони допомагали зберігати запаси зерна від гризунів. У деяких країнах навіть видавали закони про те, як потрібно утримувати кішку.
   Споконвіку в Київській Русі існувала думка: собака - господар двору, кішка - господиня дому. Казали: кішка в дім - радість в нім. Існував звичай: першою в новий будинок, на новий корабель пускати кішку, щоб вигнати нечисту силу. А хто зробить шкоду котові, тому, говорили, сім років удачі не бачити. Кішка була символом благополуччя в родині.
   
   Про це та ще про багато чого іншого цікавого дізнались діти початкових класів ЗОШ№1 під час години цікавих повідомлень "Няв і Мур - мій кращий друг", яку підготували і провели для них бібліотекар читальної зали ЦДБ Щур М.М. та заступник директора ОМЦБС Мірошниченко С.Ю.
   А ще для учнів провели вікторину "Розумники і розумнички" та огляд цікавих книжечок та фотографій про Мурчиків, Мурзиків, Пушинок.
   Діти і самі багато розповідали про своїх домашніх улюбленців.
   Захід був веселим, пізнавальним і сподобався всім.





          

Немає коментарів:

Дописати коментар