четвер, 15 березня 2018 р.

Великдень славить писанка господня: традиційне писанкарство
Кажуть, історія - це вічність, а культура - це той великий скарб, національне надбання, що передається від покоління до покоління, примножується, збагачується. І на сьогодні саме бібліотека є осередком збереження національної культури, народних традицій і звичаїв, історії свого  краю, виступає своєрідним організатором спілкування жителів, осередком підтримки їхньої духовності. Збереження і примноження славних традицій українського народу, відродження духовності, народних звичаїв і обрядів  краю - одне із пріоритетних завдань бібліотек.
Саме з цією метою в стінах Центральної дитячої бібліотеки нашого міста (вул. Армійська, 2)14 березня відбулася зустріч людей, які присвятили себе відродженню культурної спадщини Слобожанщини, під назвою - «Великдень славить писанка господня: традиційне писанкарство». Гостями нашого заходу були Любов Олександрівна Ярцова, член Національної спілки майстрів  народного мистецтва України (м. Суми), Надія Олександрівна Гордієнко, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (с. Хухра), Аліна  Володимирівна Свирид, народний майстер, викладач Сумської дитячої художньої школи ім. М.Г.Лисенко. На творче спілкування прийшли талановиті особистості нашого міста – Тамара Миколаївна Назарова, Тетяна Миколаївна Гайдуковська, Марія Іванівна Поліщук, Людмила Іванівна Сахно, Яніна  Генадіївна Тищенко та інші.
Народні свята – один з важливих елементів духовної культури  народу, а  свято Великдень (день Воскресіння Ісуса Христа) - одне з найсвятіших, найрадісніших і найбільших свят християн. Символом свята Пасхи є яскраво розписане яйце – писанка. У наших пращурів-словян яйце було символом вічного оновлення природи, перемоги життя над смертю, на честь Сонця, Землі, Весни і Води. Яйце – це символ Землі, а жовток – Сонця. Крашанки у віруючих в Христа  завжди  слугували символом Воскресіння Ісуса, а з ним і очищення на благо нового кращого життя. Червоне яйце символізувало кров Христа і одночасно стало символом Воскресіння.
 В Україні здавна існував звичай на Великодні свята дарувати один одному крашанки та писанки. Цей звичай перетворився на ритуал, якого дотримувались не лише прості люди, а і вельможні особи. Вважається, чим більше  яєць буде подаровано і отримано в подарунок, тим щасливішим для людини складеться рік. Адже Великодні посвячені писанки та крашанки приносять у дім щастя, добробут і благословення. Найперша писанка, одержана на Великдень, має чудодійну силу. Її зберігають до наступного Свята.
Великодні подарункові яйця виробляли з порцеляни, кришталю, дерева, коштовного каміння, срібла та золота. Серед них були справжні шедеври мистецтва.
Секретом і вмінням, як власноруч виготовити свою неповторну, чудодійну і магічну писанку, поділились наші гості - сумчанки Любов Олександрівна та Аліна Володимирівна.
Присутні на творчій  зустрічі  мали  можливість  освоїти  техніку писанкарства.
Майстрині розповіли про значення магічних символів,  що надають писанці велику силу оберегу. Магічні символи були  дуже древні, їх різноманітність дає можливість зрозуміти глибину мудрості українського народу, його вміння оберігати себе, свою оселю, родину, життя, утворювати магічне писанкове коло захисту в обрядах  та звичаях.










Немає коментарів:

Дописати коментар