середу, 10 лютого 2016 р.

  В Охтирці назвали кращих письменників і поетів

(Літературний конкурс)

   Зимової пори завершився конкурс юних літераторів. Нагадаємо, що такий конкурс проводиться протягом 10-ти останніх років. Юні таланти Охтирки змагаються у володінні словом у декількох жанрах: поезії, прозі, гуморі, фантастиці. Конкурс проводиться відділом молоді та спорту Охтирської міської ради при організаційній підтримці міської бібліотечної системи та відділу освіти.
   Мета конкурсу - розвиток творчих здібностей у дітей, удосконалення рідної мови, підвищення значення української літератури, формування світогляду і естетичних смаків. 
   У конкурсі взяли участь 53 учні 1-11 класів охтирських шкіл, учні ДНЗ "Охтирський центр ПТО" та училища соціальної реабілітації. Дя участі в конкурсі необхідно було підготувати не менше трьох власних віршованих, прозових та гумористичних творів, написаних українською мовою. Поважне журі перечитувало вірші, поеми, нариси, оповідання, робило висновки, вибирало кращі твори, узгоджувало свої уподобання і визначало місця для лауреатів.
   Впродовж десятиліття склад журі майже незмінний: Анатолій Дудченко, Тетяна Акіменко, Олена Полякова. Їм допомагали організатори конкурсу Світлана Долганова та Алла Фомічова.
   
                                   УВАГА! Оголошуємо найкращих!
                                                          ПОЕЗІЯ
   Молодша вікова категорія: 
   1 місце - Невдачина Аліса (2-А, шк. №11); Пастернак Катя (2 кл., шк.№1);
   2 місце - Зубко Надія (3-Б, шк. №3);
   3 місце - Криницька Анна (2-Б, гімназія); Єременко Софія (ОМЦПО-МАН);
   Середня вікова категорія:
   1 місце - Смага Марія (6-Б, шк. №1); Коляда Анастасія (6 кл., шк. №3);
   2 місце - Бессмертна Наталя (6-А, гімназія); Гончаренко Тетяна (7, шк.№6);
   3 місце - Тітов Павло.
   Старша вікова категорія:
   1 місце - Сліпець Валерія (училище соціальної реабілітації); Герасименко Тетяна (10 кл., гімназія);
   2 місце - Даниленко Тетяна (9 кл., шк. №6);
   3 місце - Криклива Ольга (9 кл., шк. №4);
                                                        ПРОЗА
   Молодша вікова категорія: 
   1 місце - Корнієнко Єлизавета (2-Б, шк. №3);
   Середня вікова категорія:
   1 місце - Васильченко Юлія (6 кл., шк. №8);
   2 місце - Черкашина Яна (6 кл., шк. №8);
   3 місце - Чикалова Анна (6-Б, шк. №1);
   Старша вікова категорія:
   1 місце - Вітрено Анастасія (10 кл., гімназія);
   2 місце - Сергієнко Катерина (11 кл., шк. №2);
   3 місце - Моісеєнко Віталіна (10 кл., шк. №8);
                                                       ГУМОР
   1 місце - Бейзим Вікторія (5-Б, шк. №1);
                                                 ЕПІЧНИЙ ТВІР:
   Думчикова Тетяна (10 кл., шк. №8);
                                           ВДАЛА ПРОБА ПЕРА:
   Готвянський Валентин (5-Б, шк. №1);
   Шмарай Дмитро (2 кл., шк. №6);
   Корець Мальвіна (4 кл., шк. №11);
                                      ЗА ФУНДАМЕНТАЛЬНІСТЬ:
   Заяц Інна (8 кл., шк. №8).

   Так журі розподілили місця між конкурсантами. Як бачимо, що до попередніх жанрів додались ще й епічні твори. А деякі твори визначені як вдала проба пера чи відзначені за фундаментальність. Тетяна Іванівна, Анатолій Григорович та Олена Полякова, незважаючи на свої справи, із завзяттям і скрупульозністю протягом двох днів читали і вирішували, хто на що здатен. Рішення приймалось на підставі набраних балів.
   Потім в міській дитячій бібліотеці відбулося публічне підведення підсумків конкурсу юних літераторів. Почалася презентація. Конкурсанти зачитували свої твори, які визнано найкращими. Діти прийшли не самі, а разом зі своєю групою підтримки - батьки, рідні, друзі.
   Тетяна Іванівна Акіменко: "Дехто брав участь уперше, а деякі учні опановують нові жанри. Наприклад, Таня Думчикова. Дівчина перелопатила всю історію України, і представила розвиток нації у епічному творі. Це дуже патріотично і це титанічний труд. Діти ростуть разом із конкурсом, і Таня і Оля криклива. Я сама багато вчуся у дітей - сприймаю світ, як вони, звертаю увагу на ситуацію в країні. Вони не говорять АТО, а називають війну війною і як можуть виявляють свої почуття, образність, ритм. У дітей зросла майстерність. Вони будуть нашими світилами. Зачепила ще поезія Тані Герасименко та Валентина Готвянського. Хочу зазначити що цього року між суддями великих суперечок не було. Діти звертають увагу на наші вимоги і шліфують свої твори".
   Алла Миколаївна Фомічова: "Мені запам'ятались Настя Коляда та Мальвіна Корець. Це справжні артистки, вони підкорили публіку виконанням своїх пісень, віршів та гумору. Незвичайна тема відношень - батьки-діти - прозвучала у Валерії Сліпець. У неї ціла поема на цю тему".
   Особливий настрій літературного вечора створили етюди, які виконувала на фортепіано Аліна Баришева. Музика та загадкове світло настільної лампи додали події неповторності. До приємної миті додалися ще й корисні нагороди - набори для творчості. Нагороди вручала заввідділом молоді та спорту Світлана Михайлівна Долганова.
   Анатолій Григорович Дудченко запропонував юним талантам зустрічатись з талантами старшого покоління нашого міста. Це буде корисно для удосконалення і розвитку своєї майстерності. Бібліотека завжди відкрита для спілкування всіх поколінь. 
   Юним літераторам бажаємо успіху й натхненя в чудовому світі творчості!

Немає коментарів:

Дописати коментар