четвер, 5 жовтня 2017 р.

  5 жовтня – Всесвітній день вчителя


Щорічно 5 жовтня в понад 100 країнах світу відзначається день вчителя, який був заснований в 1994 році як Всесвітній день вчителя (World Teaches 'Day).
Це професійне свято всіх вчителів, викладачів і працівників сфери освіти – день, у який відзначаються роль і заслуги вчителів у процесі якісної освіти на всіх рівнях, а також їхній неоціненний внесок у розвиток суспільства.
Історичною передумовою для заснування Дня вчителя стала Спеціальна міжурядова конференція про статус вчителів (Special Intergovernmental Conference on the Status of Teachers), яка відбулась 5 жовтня 1966 року в Парижі. У результаті представниками ЮНЕСКО та Міжнародної організації праці був підписаний документ «Рекомендації щодо статусу вчителів» (Recommendation concerning the Status of Teachers).
Запитайте у будь-якого батька, що він вважає найважливішим елементом навчання своєї дитини, і він напевно відповість: гарні вчителі. Тільки під умілим керівництвом хороших вчителів учні можуть ефективно використовувати нові технології та нові знання, які стрімко розвиваються і стають пріоритетними в навчальному процесі.
Викладачі займають центральне місце в будь-якому процесі, спрямованому на підвищення освітнього рівня, від них залежить, щоб люди навчилися мирно жити разом, і щоб світ позбавився від дискримінації. Саме тоді, коли потреба у вчителях особливо велика, прикро, що багато країн відчувають їх нестачу.
Сьогодні, у Всесвітній день вчителя, ми пропонуємо батькам і всім громадянам на хвилину замислитися про те, як змінив їхнє життя гарний учитель, пам’ять про якого вони зберегли. Що було б зараз з вами, якби цей учитель не зустрівся на вашому шляху, якщо б у нього не було стимулу і він припинив працювати вчителем?
До Дня учителя в Україні і Всесвітнього дня учителя бібліотекарі Центральної дитячої бібліотеки підготували виставку-сюрприз "Свято учителя - свято для всіх, адже кожен - з країни дитинства". Користувачі і гості бібліотеки можуть ознайомитися з добіркою книг про школу, учнів і шкільне життя, нелегку і почесну працю вчителів; власними очима побачити і потримати в руках ручку з пером, чорнильницю, качалку-промокашку, за допомогою якої підсушували вологі чорнильні рядки, дерев'яний пенал, що зберіг в собі пам'ять від пер, якими старанно і з надавлюванням писали колись школярі, погортати зошити, сторінки яких списані дійсно каліграфічним почерком учнів 1 класу. До уваги відвідувачів запропоновані групові світлини учнів і вчителів різних років і шкіл, деякі з них є рідкісними; також на виставці представлені підручники, атласи, навіть "Алгебра" Кісельова 1944 року видання. Також всі бажаючі мають змогу розглянути колекцію вітальних листівок до Дня вчителя не одного покоління школярів, починаючи з початку 60-х років.
Запрошуємо вас завітати до нашої бібліотеки і ознайомитися з цією виставкою і її експонатами.  





Немає коментарів:

Дописати коментар