середу, 15 березня 2017 р.

Чи був Шевченко у Охтирці?
Звичайно, був! - даю одвіт.

   Тарас Шевченко... Людина незвичайної долі й незвичайного таланту. Є багато місць, пов'язаних з іменем Великого Кобзаря. Під час трьох відвідин України бував Тарас Григорович Шевченко і на Сумщині (за сучасним адміністративним поділом), де набирався снаги, творив, мислив, відпочивав, милуючись чудовою природою нашого краю, його працьовитими людьми.
"Чи був Шевченко у Охтирці?
Звичайно, був! - даю одвіт" -
так написала у своєму вірші наша талановита Катерина Квітчаста. Саме під такою назвою 9 березня була проведена літературно-краєзнавча подорож для учнів 4 і 5 класів школи №9.











   Діти дізналися, що Охтирщина таки стала тим краєм, у якому Тарас Шевченко побував. Про це свідчить, наприклад, стаття доцента Білоруської сільськогосподарської академії В. Лівшиця "Писав Кобзар у Горки". У ній говориться про те, що Шевченко був у дружніх зв'язках з П. М. Корольовим, (уродженцем Харківської губернії, професором Тімірязевської сільгоспакадемії). На конверті третього шевченківського листа, який надійшов до адресата, зазначено: "Его высокородию Филиппу Николаевичу Королеву. Профессору Гори-Горицкого института в местечке Горки Могилевской губернии". На поштовому штемпелі позначене і місце відправки: "Ахтырка, Харьковской губернии, 14 августа 1846 года".
   10 березня літературно-краєзнавча подорож була проведена для учнів 3 класу школи №4.


   І хоч ми не знаємо, чи був в Охтирці поет проїздом, чи затримувався тут на деякий час, але наш край став одним з тих чудових куточків України, які відвідав великий Кобзар. Шевченко в Охтирці, звичайно, був!

   

Немає коментарів:

Дописати коментар